Mielipide

Tarvitaan ketun hermot ja pääomaa

Ict-alaa voi pitää jo kokonaisuutena vakiintuneena, mutta sen eri lokerot ovat yhä alttiita muutoksille. Muutosalttius johtuu osittain siitä, että alalla syntyy teknisiä ja taloudellisia uutuuksia, mutta varsinkin siitä, että innovatiivisuuden merkitys on niin suuri. Innovatiivisiin pikkufirmoihin panostaminen voi siis johtaa yllättäviin tuloksiin.

Konsta Hansson

Hyvä esimerkki löytyy pc:n 3d-grafiikkateknologiasta. Reilu 10 vuotta sitten 3d-grafiikasta ei ollut kuullut juuri kukaan. Sitten 3d-pelit tulivat markkinoille ja pian jokainen itseään kunnioittava pelimies omisti 3DFX:n Voodoo-kortin. Pitihän Tomb Raiderin Lara Croftin muotojen pomppia ruudulla mahdollisimman sulavasti.

3DFX hallitsi suvereenisti, kunnes tyhjästä ilmestyi piskuinen Nvidia ilmoittaen valloittavansa maailman. Alaa seuraavat toivottivat huvittuneina onnea. Kului muutama vuosi ja Nvidia osti kilpailussa hävinneen 3DFX:n rippeet. Totiseksi muuttuneet hymyilijät miettivät miten päästä osingoille.

Tällä hetkellä pc-laitteiden 3d-markkinan koko on noin 4,5 miljardia dollaria, josta suurin osa valuu ATI:n, Nvidian ja Intelin taskuihin. Summa ei ole ihan mitätön, varsinkin kun kakun jakaa käytännössä kolme firmaa.

Nvidia ja ATI ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten (epäkypsillä) niche-markkinoilla voi pienikin pärjätä teräksisen itseluottamuksen ja puhtaan innovatiivisuuden avulla. Mielenkiintoinen nyanssi on että molempien liikevaihto on nykyään 2-3 kertaa isompi kuin ?pelkkiä? pelikoneiden grafiikkapiirejä tekeviltä firmoilta voisi äkkiseltään odottaa. Grafiikkateknologia onkin malliesimerkki pienestä ekologisesta lokerosta, joka voi oikein hoidettuna, oikeissa olosuhteissa kasvaa merkitykseltään suuremmaksi kuin kukaan uskoisi.

Grafiikkateknologian kehitystä vetää nyt mobiilimaailma. Kuin sattumalta Suomesta, mobiililaitteiden luvatusta maasta löytyy sekä grafiikka- että mobiiliteknologian erityisosaamista.

Nuoressa lokerossa pienikin yritys voi ATI:n ja Nvidian tavoin ottaa markkinan haltuunsa. Tarvitaan vain innovaatiokykyä ja ketun hermot. Mobiiligrafiikka-alakin on jo siinä vaiheessa, ettei ensimmäinen konsolidaatiokierros ole kaukana. Pienet lokerot vain helposti alittavat esimerkiksi suomalaisen pääoman havaintokynnyksen. Vaarana on, että ulkolaisten annetaan ostaa parhaat päältä. Samalla itketään kun uusia nokiansiemeniä ei näy missään.

Alalla kuin alalla on ekologisia lokeroita, joita täyttämään kaivataan innovatiivisia yrityksiä. Suomen kokoiseen maahan mahtuu ehkä vain yksi Nokia, mutta erikoistuneita, menestyviä niche-yrityksiä helposti satoja ellei tuhansia. Niihin kannattaa panostaa.

Konsta Hansson
Kirjoittaja on 3d-grafiikkaan erikoistuneen ohjelmistotalo Hybrid Graphics Oy:n viestintäpäällikkö.


Kommentoi uutista

 1. 1.

  Kuinka nyt käy Lumia-käyttäjien?

 2. 2.

  Jolla pääsi yllättämään: Julkaisi uuden puhelimen

 3. 3.

  Tämä jää Windows-puhelimista jäljelle

 4. 4.

  Mikko Hyppönen nimesi miljoonavarkaan: "Valtion tekemä ryöstö"

 5. 5.

  Microsoft jekutti asentamaan Windows 10:n: Riittääkö tämä korjaus?

 6. 6.

  Puhelimia ei enää pitänyt tulla: Mitä tapahtui, Jolla?

 7. 7.

  Jättitutkimuksessa löytyi yhteys kännyköiden ja syövän väliltä

 8. 8.

  Puhelinten teko ei Suomesta lopu: Tässä ovat Nokian perilliset

 9. 9.

  Onko elämää Lumioiden jälkeen – mitä puhelimia Suomi seuraavaksi ostaa?

 10. 10.

  PayPal jouduttaa Windows-puhelimien kuolemaa: Sovellus saunan taakse

Näytä lisää
 1. 1.

  IPhone-tehtailija potki 60 000: Tilalle metallia ja kaapeleita

 2. 2.

  Jättitutkimuksessa löytyi yhteys kännyköiden ja syövän väliltä

 3. 3.

  "Jännittävä demonstraatio": Avaruusalus pudotetaan kovaa maahan

 4. 4.

  Joko riitti? Google putsasi pöydän Java-käräjillä

 5. 5.

  Jolla kiinnostaa: Jolla C myi loppuun – vihjailee jatkosta

 6. 6.

  Iskikö kiristäjä? Ei hätää, näille ei tarvitse enää maksaa

 7. 7.

  Spotify menettää rahaa hurjaa vauhtia: Iso uhka suomalaiselle musiikille

 8. 8.

  Puhelimia ei enää pitänyt tulla: Mitä tapahtui, Jolla?

 9. 9.

  Periscopessa merkittävä muutos: Kaikki videot jäävät näkyviin

 10. 10.

  "Netflix opetti maksamaan" – voiko kohta poimia sisältöjä eri palveluista?

Näytä lisää
Siirry täysversioon